top of page
IMG_5498.JPG

יוגה היריון

תרגול יוגה בהיריון הוא תהליך המאפשר שינוי. תרגול היוגה מותאם לתקופה המיוחדת של ההיריון. יוגה במהלך ההיריון היא פעילות בריאה, חשובה, מרגיעה ומהנה, הפועלת במישורים וברבדים רבים ומתאימה הן למתרגלות יוגה מנוסות והן לנשים שלא תרגלו מעולם יוגה לפני ההריון.

תרגול היוגה מחזק את הגוף, משחרר ממתחים וכאבים, מלמד כיצד להרפות ומסייע להתכונן ללידה מבחינה פיזית ונפשית.

הכנת הגוף והנפש ללידה הם כלי אמיתי ורב עוצמה.

אין דרך אחת "נכונה" ללדת, אצל אותה אשה עשויות הלידות להיות שונות לגמרי זו מזו. במהלך שנותי כמורה ליוגה, זכיתי לשמוע תלמידות רבות שסיפרו לי על חוויות הלידה שלהן ועל ההשפעה של תרגול היוגה על מהלך הלידה ועליהן. על יכולתן להפוך אותה ללידה פעילה. להפוך את הלידה ל"לידה שלהן", בה לקחו חלק פעיל של בחירה, שותפות בקבלת החלטות ובהתנהלות כולה. היוגה איננה מבטיחה בהכרח לידה קלה ונטולת כאבים אולם היא כן מעניקה לך תחושת מסוגלות, מוכנות גופנית, רגשית ונפשית לקראת הלידה והכנה לקראת שלב ההורות.

IMG_5484b_edited_edited.JPG 2015-5-19-20_19_48
Edited Image 2016-03-22 19-38-00

יוגה בהיריון היא פעילות המחברת אותך לשינויים העצומים המתרחשים בגופך

היוגה מסייעת לחיבור קשוב בינך לבין עוברך. תרגול היוגה מחזק את הגוף, משחרר ומסייע להתכונן ללידה, פיזית ונפשית.

תרגול היוגה בהיריון הוא תרגול קבוע של נשימה, תנועה והרפיה. השיעורים נערכים בקבוצות קטנות ואינטימיות ומאפשרים בנוסף לתרגול, מפגש מפרה ונעים עם נשים נוספות השותפות לחווית ההיריון והלידה. התרגול מתאים משבוע 12 ואילך, אין צורך בניסיון קודם.

תכני השיעורים

"בריגהו יוגה" לנשים בהיריון מתוכננת לתמוך בך בתקופה המיוחדת הזו של ההיריון ע"י התייחסות לנושאים הפיזיים והרגשיים שהפכו לעולמך. חודשי ההיריון יקרים מפז וחולפים במהירות. זהו מסע של תגליות ושל שינויים גדולים. התרגול נועד לעזור לך לעבור את תהליך ההיריון והלידה כשאת מוכנה יותר לקראתו. במהלך התרגול, תגלי גם אם לא תרגלת יוגה מעולם, שהרגשתך משתפרת, הגוף שלך מתחזק ומתמודד טוב יותר עם תופעות ההיריון, עם העייפות ומצוקות שונות, כאבים או בצקות. הגוף לומד ומפנים את הידע הדרוש לו ללידה באופן פיזי, דרך התנועות והנשימה ובאופן מנטלי, דרך מדיטציה, נשימה וחשיבה חיובית, תרגישי חזקה ובטוחה והפחד מפני הלידה הצפויה יפחת בהדרגה. 

היוגה מלמדת להתמודד עם הקושי בדרך יעילה, לחיות בהווה ולהתייחס לכל אירוע כאשר הוא מתרחש בשלווה, ממקורות עמוקים של עוצמה ואנרגיה. כשתהיי בעיצומה של לידה, ידע גופך לנשום באופן טבעי כמו שתרגלת בשיעורי היוגה ולהתמודד טוב יותר עם כאב הצירים. הגוף יידע לנוע בזמן הצירים באופן שיתמוך בתנועת העובר כלפי מטה, בהרחבת האגן, תוך שימוש בכוח המשיכה, באמצעות נשימות ותנועות מגוונות המתבצעות כמעט באופן אוטומטי, ללא תכנון או מחשבה הודות לתרגול. 

תרגול האסנות, תנוחות ומצבי גוף הלקוחים מעולם היוגה הקלאסית, מתואמות לצורכי הגוף המשתנה בהריון ויכולותיו המשתנות בהיריון, שומרות על תנועתיות, מחזקות אותו, משפרות את הגמישות ומכינות אותו גם לתנוחות הלידה הרצויות.

לידה היא תנועה

תנועה שלך היולדת, כדי לתמוך ולקדם את תהליך הלידה באופן אקטיבי ופעיל, וכדי להקל על כאבי הצירים,  ותנועה של התינוק בדרכו החוצה. בשלביה השונים של הלידה יש צורך בתנועות שונות. דרך תרגול מגוון, התנועות והמעבר ביניהן תדעי אינטואיטיבית לבחור את מה שמתאים לך במהלך הלידה. ישנו מגוון עצום של תנוחות התומכות בתהליך הלידה. חלקן תנועות מוכרות שאנו מבצעות בעמידה, "ריקוד" או הליכה, וחלקן תנועות מוכרות פחות, כמו סיבובי אגן, תנועות בעמידת שש, בשכיבה על הצד, שימוש באביזרים כמו שרפרף, כדור פיזיו, כרית הנקה להקלה ותנועה, שתומכים ומקלים על הגוף הן בזמן ההריון והן בלידה.

תרגילי ריכוז ומדיטציה

ייחודיים לשיטת הבריגהו יוגה בונים את היכולת המנטאלית. הם מפתחים שליטה בחושים ובהכרה ובכך מחזקים את הריכוז ואת כוח הרצון, את האמונה והחיבור. התרגילים מייצבים את מערכת העצבים ומשפיעים על האיזון הנפשי. ההיריון הוא תקופה מצויינת למדיטציה. הדרך שבה את מרגישה וחושבת תשפיע גם על העובר. היכולת להגיע להרפיה ולשקט פנימי היא הדבר החשוב ביותר שתלמדי בשיעורים והיא נרכשת באמצעות תרגול קבוע. במהלך הלידה, ההרפיה באה לידי ביטוי בהפרשת ההורמונים התומכים בלידה ומקלים על הכאב באופן טבעי. המנוחה שבין הצירים תאפשר לך להרפות, להיטען באנרגיה ולקדם את פני הציר הבא המקרב אותך למפגש עם תינוקך.

תרגילי נשימה - "פראנהימה"

מזרימים חמצן ואנרגיה לגופך ודרכך אל התינוק. הם משפרים את זרימת הדם ומאזנים את הפרשת ההורמונים, מרגיעים את מערכת העצבים, עוזרים להתמודד עם פחדים מההיריון והלידה המתקרבת, או מהמעבר להיות אם ומשילוב חבר חדש במשפחה המשתנה והמתרחבת. תרגילי הנשימה יוצרים תחושת ביטחון, שלווה, כוח רצון ונחישות. הם מייצרים שקט מנטאלי, מגדילים את יכולת הריכוז ומהווים הכנה טובה ליכולת הנשימה והריכוז הנדרשת גם במהלך הלידה.

ישנם סוגים שונים של נשימות יוגה שניתן לתרגל בזמן ובין הצירים. השאיפה מהאף מאפשרת קליטת אנרגיה והתמלאות, הנשיפה דרך הפה קלה יותר בזמן ציר ומאפשרת גם שימוש בקול שמאריך את מחזור הנשימה כולו. היא מרפה ומשחררת ועוזרת להרפות את שרירי רצפת האגן.

תרגילי נשימה המתורגלים על בסיס קבוע בשיעורי היוגה יהפכו לטבע שני שלך. מניסיוני האישי ומניסיון תלמידותי שתרגלו איתי יוגה בהריון נוכחתי עד כמה הייתה משמעותית עבורן נשימה מודעת בזמן ציר, לעומת ציר שבו הן עצרו את הנשימה מרוב כאב, או שלא ידעו כיצד לנשום בו נכון. נוצר הבדל משמעותי בעוצמת הכאב שהן חוו באותם צירים כתוצאה מהפניית תשומת הלב שלהן אל הנשימות.

תרגול וחיזוק שרירי רצפת האגן

תרגול המבוסס על סדרות שהיה איטית ורכה באסאנות (תנוחות גוף) שמטרתן איזון והשקטת הגוף, סילוק כבדות ונוקשות, חיזוק הגוף ושחרור מחסימות אנרגטיות ומחלות. 

התרגול עמוק ומדוייק, מותאם לגוף האשה בשלבי החיים השונים, תוך שימת דגש והתמקדות ברצפת האגן.

כל הנשים מתנסות במידה כזו או אחרת של פחד מחבלי הלידה הקשים והמאמצים. כולנו מתפללות ללידה טובה ולתינוק בריא. חלקנו מקוות ללידה טבעית, פעילה, זורמת וטובה, חלקנו לא רוצות לסבול כאב. חוסר השליטה והתכנון של הלידה בפועל- לא פשוט לאף אחת. לעיתים, למרות ההתכוונות והתכנון ומשאלת הלב, מפגישה אותנו המציאות עם מצב אחר, המעורר מתח, תסכול, חרדה וחוסר קבלה. תרגול היוגה, הנשימה והריכוז יאפשר לך לקבל את תהליך הלידה כפי שהוא מתרחש בפועל, גם אם אינו תואם את הלידה שיחלת לה ואפילו בקבלת ההורות אחרי הלידה. תרגילי הריכוז מייצבים את מערכת העצבים ומשפיעים על האיזון הנפשי הנדרש כל כך בתקופת ההיריון המאתגרת. 

הרפיה היא מצב שרוב הנשים אינן מורגלות אליו באופן טבעי ולכן יש לתרגל אותו בהדרגה, להפנים ולהרחיב את היכולת להשתמש בו. 

ללידה טובה ופעילה נדרשת למרבה הפלא הרפיה ולא מאמץ.
 

מאחלת לכן היריון בריא ולידה מעצימה ומשמעותית. אני מזמינה אותך להצטרף ולתרגל איתי יוגה בהיריון בכל שלב, גם אם נדמה שהלידה כבר קרובה מדי…

שיעורי היוגה בהיריון נערכים בקבוצות קטנות ואינטימיות ומאפשרים, בנוסף לתרגול, מפגש מפרה ונעים עם נשים נוספות השותפות לחווית ההיריון והלידה.
 

התרגול אינו דורש ידע, אינו דורש גמישות או ניסיון מוקדם.

 

מומלץ להתחיל בתרגול עם סיום השליש הראשון, או החל מהשבוע השנים עשר ועד רגע הלידה ממש. מתרגלות ותיקות יכולות להמשיך בתרגול שלהן באופן עדין ומותאם בקבוצות הרגילות שלהן.

 

השיעורים מתקיימים בסטודיו ליוגה ברמת גן, רח' אלרואי 3 . 

שישי בבקר,  8:30-9:45 רגע לפני שבת.

 

אפשרות לשיעורים פרטיים בבית התלמידה או בסטודיו בתיאום אישי

הנחיות ועקרונות מנחים - מתוך קורס מדריכות ליוגה להיריון בהדרכתי

ההנחיות להלן מובאות מקורס הדרכת מורות ליוגה להיריון. יחד עם זאת, ממליצה לך ללמוד ולתרגל בהיריון רק עם מדריכות מוסמכות ליוגה היריון.

01

מה בכלל לא?

  • יש להימנע לחלוטין מעצירת נשימה.

  • אין לתרגל תרגילי פראניאמה חריפים - לא לתרגל קפהלבהטי, בהסטריקה או נשיפה חזקה מהאף. 

  • יש להימנע מתרגול אסאנות לא מותאמות בשכיבה על הבטן.

  • תלמידה בעלת שליית פתח - לא תתרגל כלל.

  • בהיריון תאומים - יש להימנע מתנוחות הפוכות, להימנע מכובסת, להיזהר בפיתולים.

  • יש להימנע ממאמץ גדול על שרירי הבטן ללמוד לעבוד עם השריר הרוחבי, מעט עם האלכסונים, ולא להפעיל את הישר בטני.

  • אין להצמיד רגליים, להקפיד על פיסוק מתאים, להשאיר מקום לבטן.

  • אין לכפוף קדימה בעמידה בגב ורגליים ישרות ללא תמיכה.

  • יש להימנע מפיתולים חריפים.

  • יש להימנע מהקשתה חריפה של עמוד השדרה.

  • השתדלו לא לעבוד עם מנופים גדולים - תמיד להעדיף רגל כפופה על פני ישרה וכן הלאה.

02

מגבלות בתרגול

  • להרבות שימוש בכריות, פופים, "בולסטרים", גלילים, רצועות, חבלים ועוד.

  • לתרגל תנוחות הפוכות רק לפי הרגשה ובכל מקרה בתמיכת הקיר.

  • לשמור על גב זקוף כדי לא להעמיס על השריר הארוך של הבטן (הישר בטני) בכפיפה לפנים, להשתמש בתמיכת קיר.

  • משבוע 34 להקפיד על הרפיה על הצד, או בתנוחת ה"לטאה". להימנע משהייה ארוכה בשכיבה על הגב, בכדי למנוע לחץ על העורק המספק דם לרחם ולעובר.

  • לשמור על מעקב לחץ דם 

  • במקרי ל.ד נמוך: להיזהר בהרפיה כדי להימנע מסחרחורת ומעילפון (ללמוד נק' לחיצה בישיבה וכיסוי האף והפה ונשימה כמו משקית).

  • במקרי ל.ד גבוה: לא להוריד את הראש מתחת לאגן, לא לבצע תנוחות הפוכות בכלל.

03

ועוד כמה טיפים ועיצות טובות...

  • כל פעולה של מאמץ תתבצע תוך נשיפה ואיסוף רצפת האגן. (מולאבנדהה)

  • ללמוד לעבוד מתחת לסף היכולת והכאב (להשאיר את המוטיבציה מחוץ לשיעור)

  • ללמוד להכניס תנועתיות לתוך האסאנות, להשתמש בנשימה ובקול.

  • לזכור "סטירהם, סוקהם, אסנה"- נועם, רכות ויציבות. למצוא את העוצמה שברכות.

  • ללמד את המתרגלת להיות קשובה למצב גופה המשתנה, ולכבד את תחושותיה גם אם אינן תואמות את ההנחיה.

  • לשמור על מעברים איטיים ונכונים בין התנוחות.

התרגול אינו דורש ידע, אינו דורש גמישות או ניסיון מוקדם.

 

מומלץ להתחיל בתרגול עם סיום השליש הראשון, או החל מהשבוע השנים עשר ועד רגע הלידה ממש. מתרגלות ותיקות יכולות להמשיך בתרגול שלהן באופן עדין ומותאם בקבוצות הרגילות שלהן.

​השיעורים מתקיימים בסטודיו ליוגה ברמת גן, רח' אלרואי 3 . 

שישי בבוקר,  8:30-9:45 רגע לפני שבת.

 

אפשרות לשיעורים פרטיים בבית התלמידה או בסטודיו בתיאום אישי.

"לאישה החופשיה מהפחד, הלידה עשויה להיות חוויה שאין דומה לה"

ידיים אוהבות / פרדריק לבואייה

יוגה במעגלי החיים  |  יפעת שוורצברג

0505601600 | iffat.yoga@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • Whatsapp
bottom of page